Gerecycled textiel relatiegeschenken

Gerecycled textiel, ook wel bekend als circulair textiel of upcycled textiel, is een duurzame en milieuvriendelijke manier om nieuwe kleding en textielproducten te produceren. Het proces van recycling van textiel begint met het verzamelen van gebruikte kleding en textielafval. Dit afval wordt vervolgens verwerkt en omgezet in nieuwe vezels die kunnen worden gebruikt om nieuwe stoffen te maken. Ook voor het produceren van promotiemateriaal is gerecycled textiel ideaal. In ons assortiment vind je verschillende producten, zoals hamamdoeken, sokken, katoenen tassen, etc. En dat allemaal bedrukt met jouw logo of slogan!

Wat is gerecycled textiel en hoe wordt het geproduceerd?

Gerecycled textiel is textiel dat is gemaakt van afgedankte stoffen en kleding. Het wordt geproduceerd door deze materialen te verzamelen, te sorteren, te snijden en te reinigen, waarna ze worden verwerkt tot nieuwe textielvezels. Deze vezels kunnen worden gebruikt om nieuwe stoffen te maken. Vervolgens worden deze stoffen gebruikt voor de productie van kleding, andere textielproducten en zelfs promotieartikelen.

Welke soorten textiel kunnen worden gerecycled?

Bijna alle soorten textiel kunnen worden gerecycled, zoals katoen, polyester, nylon en wol. Het is belangrijk om te weten dat sommige materialen beter geschikt zijn voor recycling dan andere. Bij gerecycled textiel wordt vaak gerecycled PET in de draad bijgevoegd om het textiel weer sterk te maken in kwaliteit.

Sommige textiel soorten hebben te korte vezels om er hoogwaardig textiel van te maken en dan wordt er doorgaans vilt van gemaakt. Katoenen T-shirts en ander katoenen textiel met korte vezels kan niet worden gerecycled tot textiel van dezelfde kwaliteit. Daarom word deze stof gebruikt als isolatiemateriaal of vulling voor kussens en dekbedden. Wol en kasjmier hebben vezels die te kort zijn om te worden verwerkt tot nieuw hoogwaardig textiel. Wol en kasjmier kunnen wel worden gebruikt om vilt en isolatiemateriaal te maken.

Waarom is de discussie over textile en gerecycled textile in duurzaamheid niet eenvoudig?

De milieudruk van textiel is enorm groot. De textielindustrie is wereldwijd verantwoordelijk voor 10% van de totale CO2-uitstoot. Daarnaast wordt bij de productie veel water gebruikt. Hiermee is de impact van de textielindustrie naar schatting groter dan die van de lucht- en scheepvaart samen.

De discussie over textiel en duurzaamheid is ingewikkeld, omdat er verschillende aspecten zijn waarmee rekening moet worden gehouden. Enerzijds is er de keuze tussen natuurlijke grondstoffen en kunstmatige grondstoffen. Natuurlijke grondstoffen hebben over het algemeen minder impact op het milieu, omdat deze biologisch afbreekbaar en minder energie-intensief zijn om te produceren. Echter, de productie van natuurlijke vezels draagt ook bij aan ontbossing, watervervuiling en overmatig gebruik van pesticiden.

Anderzijds is er de kwestie van de productiemethoden. Zelfs als een grondstof natuurlijk is, kan de manier waarop het wordt geproduceerd schadelijk zijn voor het milieu. Bijvoorbeeld, katoen kan duurzaam worden verbouwd met minder water en pesticiden (biologisch katoen), maar de meeste katoen wordt nog steeds geproduceerd met behulp van veel water. Kunstmatige vezels zoals polyester en nylon hebben een hoog energieverbruik en kunnen bijdragen aan lucht- en watervervuiling, maar sommige producenten proberen deze processen te verduurzamen.

Hoe kan textiel onderverdeeld worden in natuurlijk en kunstmatige grondstoffen om te recyclen?

We maken bij textiel onderscheid in natuurlijke grondstoffen en kunstmatige grondstoffen.

Natuurlijke grondstoffen voor textiel zijn materialen die afkomstig zijn uit de natuur, zoals katoen, wol, zijde, linnen en hennep. Deze materialen worden verkregen uit planten of dieren en hebben een biologische oorsprong.

Kunstmatige grondstoffen voor textiel zijn materialen die gemaakt zijn door de mens, vaak door middel van chemische processen. Voorbeelden hiervan zijn viscose, polyester, nylon en acryl. Deze materialen hebben geen biologische oorsprong en worden meestal gemaakt van aardolie, houtpulp of andere chemische stoffen.